Terima Kasih ler…. :)

Image

“sakitnye ati aku.. aku da tolong tu xreti2 ke nak cakap terima kasih. Ini boleh mendatangkan marah ni”.

Assalamualaikum, salam sejahtera salam ukhuwwah buat sume.. it’s been a very long time since i last post article in my very beloved blog. huhu.. kesibukan dunia membuatku alpa seketika… perghh.. ayaat. haha.. puitis sekali bait itu.. mwahahaha..

hadoi.. pantang menulis mula nk merapu meraban.. back to the quote above.. pernahkah anda bermonolog sedemikian rupa? jika jawapan anda tidak, means anda tidak berperasaan.. mengapa saya berkata sebegitu?? (macam motivator pulok doh)

Cenggini citernye.. kemarin, g supermarket..nk membeli belah barang-barang dapur ler gamoknye.. maka, ku ambil la sebuah troli bagi mengisi barang-barang ku yang ku rase akan banyak jumlahnye.. hik3.. ( lawak lak cerite mcm org skema ni.. gelak sendiri).. ok ok.. sambung balik..

Makanya, i tolak la troli tu.. supermarket ni amat terkenal sekali bg org2 selandar, jasin dan yang sewaktu dengannya.. hik3.. punye la berduyun2 org shopping kt citu.. (because the price is a bit cheaper than other places).. groceries n many more laa.. nk dijadikan ceritaa,supermarket tu sempit sket.. dek kerana kesempitan itu, kene la beralah dengan org2 lain y juge menolak trolinye same sprti i.. i lalu kt tgh ni.. ade la sorang akak ni.. dlm lingkungn lewat 20an ke awal 30an.. muke lawa gak.. troli die lalu sebelah i.. jd i pon dengan sopan nye ibarat gadis melayu terakhir y paling suwiiiiit gitu… tolak la troli i ke tepi sket.. nk bg die senang lalu.. smbil tu aku senyum la pandang die..

urgghhhh… (part geram nk masok ni..) elok2 i senyum tu, die dengan selamba gabannya lalu tepi i tanpa kata apa-apa… wah wah wah.. mulut tu ade emas agaknye.. ataupon parents die xajar cakap terime kaseh..(bukan salah ibumengandung. beh tu salah sape) oit2.. susah sangat ke nak cakap ‘tq’ ek.. rasenye mudah and ringkas je.. ntah dari tamadun mane la agaknye orang tu.. sudahla xcakap terima kasih.. senyum pon tidak.. cess… lagi la panas.. (sabo… sabo.. sabo.. )

haduhh.. kadang-kadang berfikir sendiri.. hmm.. mungkin tu meme perangai die.. pendiam.. mgkin die xbrape ramah mesra mcm i. (i ni gn sume peringkat umor pon leh masok).. xsemua orang mcm kite.. kite xleh nak pakse orang jadi peramah macam kite.. betol x??? tp cube kalian pikio balik.. belaja la buat benda yang baik.. orng da tolong kite.. tolong la hrgai   pertolongan yang telah diberikan itu.. xsalah cakap terima kaseh… bahkan memang itu yang dituntut.. dalam iklan pon banyak tunjuk contoh.. “berbudi bahasa budaya kita” .. ha.. xbetol lagi?? (tampaq kng)

huhu.. cam gini la.. klau ye pon malas y teramat nak cakap ‘terima kasih’, ckap la ‘tq’… meh nk ajar.. paling mudah ni.. (kalau buat kompen anda rase seronok..) ape kate, habes mls pon, SENYUM la… hangguk siket kepala tu.. kn senang tu.. huhuu.. org yang tolong kite tu msti senang hati.. kot2 yang kite sengih tu anak raja k (penipu betol anak raja nk shopping beli ikan kt supermarket jasin.. mwhahhaha), anak bujang tok imam ke.. haa.. leh jadi menantu.. (bagi y berstatus anak dara saje) hehehe.. xsalah berangan  kan..

so, moral of the story here is, jgn beratkn mulut nk ucap terima kasih kt org.. senyum pon digalakkan.. (elakkan senyum sumbing, senyum kambing, senyum gatal, senyum yang ntah pape ler senang citer).. ucap tq dengan ikhlas.. senyum pon bia ikhlas dari hati.. maka kite akan mencorak peribadi murni.. cewaah.. sedap gitu.. (sendiri quote ek.. xciplak mane2)..lagi satu, nk pesan.. kalau tolong orang tu, tolong la dengan ikhls.. jangan mcm i.. pas tolong orang merungut.. nanti pahala kite abeh gitu je..  (geram sendiri sebab org xnk ckp terima kaseh).. huhu.. tibe-tibe i rase i mcm mangsa keadaan.. (hahaha.. innocent la konon)

Hehe.. maka dengan itu, tamatla sudah cerita i y penuh dengan pengajaran ni.. macam y i sllu pesan, jdikanlah kisah2 i ni sebagai pengajaran.. citer ni walau xbest, tp ok la.. mwahahaha.

til we meet again next time.. see yew soon.. hehehe.. assalamualaikum…

Advertisements