Adakah anda penyabar????

Assalamualaikum…

my first entry in 2013… wat a busy life… tu laa..  ni nk citer ni.. ade kesah di sebalik my entry…

gini…td ptg ade koku… ade aktiviti persatuan.. NILAM… so sempatla grab a book… a motivational book.. ade gmbo dr. fadhilah kamsah.. lupe lak tajuk.. tp ttg mengawal kemarahan… dlm tu ade satu quote y menarik… korang bace ek..

 

Abdullah Masud berkata:

“Lihatlah kesabaran seseorang sewaktu dia marah, dan kejujurannya ketika dia rakus.

Engkau tidak akan mengetahui kejujurannya, jika dia tidak rakus”

 

Begitula.. dalam sgt maksudnya… cube bace beberapa kali dan paham kn.. sy suke membacenye… sebab ade kebenarannya,,, slalunya kite tgk org y hepi go lucky ni, susah nk mrh… betol x… tp jgn cabar.. jgn dikuis-kuis bara tu… mcm bara dlm sekam padi tu.. cube korg tiup lembut… mesti nampak bara die merah sket kan… ha… cube tiup kuat2 sket… fuuuuuuuuuuuuuuuhhhhh…. tiup lame2..kuat lagi….  haa…  ape jadi… cer jawab… ha..haa… kn idop lame2 api die tu kn..

marah org y diam ni tunggu ditiup je… menyala la nanti.. klau da naik angin, jgn tnye la.. jd hulk nati.. huhuhu.. so once u cannot control the anger, u just spill everything..  jeng3… time tu la die akn luahkan.. dan slalunye ape y die kate tu betol… adusss… pedih woo telinge nk dgr… so moral of the story, be nice 2 everyone… sincere.. lembutkan ati… jgn carik masalah.. jgn undang kemarahan org lain.. hik3… hepi2 slalu… klau ade org jeles tgk kite hati senang, wt xtw j… asalkan kite bahagia,… ye!! n lagi satu saye nk pesan, bia la org tu kasa pd kite.. mrh kt kite… menyakitkn ati kite dgn bahasa2 y kesat…. sabar.. tenang… senyum.. insyaALlah kite akn tenang.. Allah kn ade… senyum j kt org tu.. terus j ckp lembut2.. insyaAllah nti hatinye pon akan lembut.. i tried.. n it worked… thank you Allah… 🙂

sampai ni ja,.. assalamualaikum.. 😀