Kata-kAta KesAt!!

Assalamualaikum..

Dah masuk tahun 2012.. pantas sungguh masa berlalu..pejam celik pejam celik.. kan kan kan… =) 365 hari tu langsung tak terase.. da lame masoj tahun baru , aku pulak br nk wish arini.. hahaha..huhu.. bukan ape.. sebok sangat.. terlalu bnyk urusan nk dibuat.. bnyk bnda nk di fikirkn.. sejak da masok ke alam pekerjaan ni, terasa diri lebih matang.. bak kate pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan.. maka, hipotesis saye di sni adalah = semakin luas pemandangan semakin banyak pengalaman.. semakin banyak yang saye perhati, semakin bertambah ilmu hidup ni.. da uji da… mmg hipotesis saye betol..

Macam ni.. entri saye kali ini adalah berdasarkan pemerhatian saye sejak dri dahulu lagi.. saye merasakan perkara ni mustahak.. tp xtaw la bg org lain mcm mane pulak kan.. waduh2.. gi mana harus ku bilangin ya… mwahahhahahaa… asik pulak ckp indon ni.. kih3..

hish2.. out of topic sudehh.. macam ni.. sejak kebelakangan ni, semakin galak dengar orang men’ttuuuuuuuuutt’… maksud saye kat sini mengeluarkan kata2 kesat ye.. bukan benda lain dik oiii.. pheewwwwhhh.. (sighing).. sedih ade.. marah ade.. benci ade.. kenape perlu mengeluarkan kata2 makian dan carutan itu ye.. sye yakin anda sume faham ape y saye maksudkn.. betol x.. dan sye cukup kondifen.. hihi.. anda pasti tahu contoh2 kata2 kesat yang dh la kesat.. keji pulak tu.. jeng3… nak sye bgtw antara contoh2 nye ke??? Ok ok.. saye bg y paling common la.. saye selalu dgr org cakap camni.. “BOD** BETOL LAH” hihi.. mesti korg da faham kan.. siap smbung lagi tu.. kikiki…dan saye juge amat pasti, ada di antara kite sume yng menngucapkan kata2 tersebot… kaaaannn… haaa.. baek mengaku… tipu dosa.. mati seksa.. nti kang masok api neraka mcm mne.. hayoyok.. xtw.. hihihi… tp saye mengaku.. saye mmg pernah ckp… tp hanya bile betol2 saye rase sangat marah.. dan pada situasi y bersesuaian.. bukan la saye mengizinkan ape yang saye buat ni.. tp maklumla.. kite ni kn manusia… I admit my weakness.. huhu,.sebelum saye kate org, saye muhasabah la dulu.. huhu..

Tp tu la.. saye suke berkongsi pengalaman saye.. untuk renungan bersama.. korang jgn slah fhm pulak ye.. saye rse pelik sgt.. melalui ape y saye nmpak dan perhati la kn.. org akn mencarut bile die tengah marah…satu lagi, atas dasar suke2.. ataw dlm erti kata y lainnye, da jadi tabiat.. mcm mane nak ubah ye… saye bukan nk bg sesape terase.. tp best sangat ke mencarot ni?? Can u tell me one benefit of doing so?? Mesti korg akn kate mcm ni.. “janji puas at”i.. hik3.. da tw da.. hehehe… that’s the common answer we’ll hear.. am I right?? Hik3..

Bebel je saye ni kn.. mcm ni la.. sye bukan ape.. cume nk nsihatkn diri kite2 sume.. jangan la suke mencarot. Islam tu kn indah.. jangan la cemarkn imej islam.. tidak kah anda berasa malu bile kite org islam tp suke ckp benda2 y kotor, y keji dan jijik mcm tu.. klau tengah marah tu, ckp la ‘Astghfirullahal ‘azim’.. xpon ckp ‘auzubillahi minassyaitonir rojim… barula syaiton tu kene rejam.. kite kene blaja tingkatkan kesabaran kite.. kalau nk sabot name haiwn berkaki empat berwarna pink tu, cepat2 istighfar.. xpon mcm ni.. saye akn sabot name haiwan lain.. unta ke.. ape ke.. asalkan sifat haiwan y buruk tu xmelekat pada kite.. betol x.. haa.. (angguk siket)..

Rasenye mcm banyak lagi nk bebel.. tp mesti korg malas nk bace kn.. tp walau ape pon, mari la kite saling tegor menegor.. ucapkan la kata2 y baek saje.. kerana kata2 tu suatu doa.. kite sume psti berkehendakkan doa2 y baik dan indah2 belaka.. Last but not least, entri ni saye tujukan untuk diri saye dan sume umat islam mhupon sesiap sje di luar sane sebagai satu perkongsian pengalaman dn ilmu.. till we meet again next time ya…

Daaa.. happy reading.. Have a nice day!

Pagi y hening

Bismillahirrohmanirrahim..

Assalamualaikum hai sume sedare2 dan sedari..

entri ni saye nk mulekan dengan soalan.. hehehe

1st question : korg sume slalu bangun pagi kui bape ye?? jeng3… ade y jwb kui6.. ade y bangun kui7.. ade y bangun kui8.. kui9 la.. kui10.. msti ade gak y bangun kui12 tghari kn.. hihihi.. xsemayang subuh la tu.. iskh3.. klau xde keuzuran xpe gak.. adoi2..

pagi2 ni juge ler saye membebel.. satg kene cop minah suke bebel.. hahaha.. ade aku kisah.. kalau korg nk tw, subuh ni adalah pembuka pintu rezeki.. jadi sape y bangun awal, maka terbuka luas la pintu rezeki buatnye.. tp bg y bngun lmbt tu, sempit siket la pintu rezeki die compare tu those who wakes up early..

2nd question: susah ke nak bangun pagi ya’lls..?? for me, it’s not dat difficult.. set ur mind.. or nawaitu.. sebelum tido tu, niatkan dlm ati, nk bngun pukul bape.. niat sungguh2.. senang je.. so bile da niat, da set kt otak, nti otak kite akn lebih alert.. hahaha.. scientifically, i hv no proof for this statement.. but this is how i prctice it.. hihi.. nk share thoughts and ideas gn korg2 sume jer..

tp jgn salah faham.. saye xmarah pon kepade sesape y bangun lewat tu.. xmengata pon.. sebab saye sndiri penah bangun lewat.. samada terlewat atw mmg saye sengaja nk bangun lmbt.. kite pon paham.. kadang2 kite penat sgt.. xckup tido.. kan2.. ape2 pon, saye ni sebelum mengata org, saye akn reflect diri sndri dlu.. satg paku dulang paku serpih.. mengata org padahal aku y lebih.. waaa… kelas gitu.. pagi2 da berperibahasa.. mwahahaha… bese la.. manusia kn.. pndai mengata.. tp slalu lupe nk tgk diri sndri.. tp tu la.. like i said.. just sharing some thoughts.. dats all..

cukup la entri ni.. panjang2 sgt jemu pulak nk bace nti.. hiihi…

marila kite same2 berdoa agar hari y kite mulakan hari ni akan mempunyai pengakhiran y baik2 belaka.. amin…

till we meet again in the next entry.. happy reading!!! =)