Kisah MENANTU POMPUAN tak berapa ‘TERLAMPAU’

Alkisah nye begini.. dalam sebuah keluarga ini, mempunyai seorang menantu perempuan tunggal.. cantik, comey dan bergaya..pada luarannye, sesiapa yang memandang pasti akan tersenyum.. first impression la kan..

 

Tapi nak dijadikan cerita.. cerita ni da jadi pon sebenarnya..tu yang nak diceritakan semula tu.. okay okay.. kamu semua bayangkan lah ye.. menantu ni sudah diterima oleh mertuanya.. kalau anda adalah seorang menantu perempuan, apkah yang akan anda lakukan untuk memikat hati mertua anda??? Pasti ada bermacam-macam caranya kan.. ade yang suke membodek la.. ade yng suke nak memuji-muji ler.. ade yang suke belikan barang-barang ler.. kan3.. xkisah la.. asalkan dapat jadi menantu kesayangan.. ataupon menantu yang yang baek..

 

Ok.. sambung cerita semule.. menurut cerita yang diberitahu sendiri oleh salah seorang ahli keluarga tersebut la kn, menantu pompuan ni kan.. die xgheti(reti) nak bawak diri.. iskh3.. teghok toi.. die ade 4 orang anak.. anaknye masih kekecik belaka.. yang kecik skali pon dah dekat 2 tahun.. kecik la sangat kn.. pastu yang xsedapnye, setelah bertahun-tahun menikah, die ni xreti nak bangun awal.. ya Allah.. malu nyer.. tiap kali nak sembahyang subuh nak kene dikejutkan.. kite tahu la sepatotnye adalah menjadi tanggungjawab si suami untuk menegur isterinya.. tapi kalau suami tu xnak bukak mulut, kite sebagai pompuan sepatotnye tahu2 sendiri macam mane nak bawak diri dan menjaga maruah suami..xperlu disuruh2.. kite sendiri kne taw.. pagi2 kene la bangun awal.. pas sembahyang tu siap2 ke dapur.. mak saye kate, perkara pertama kat dapur yang nak kene dibuat adalah jerang air.. tu perkra paling basic taw!! Kemudian tu baru la pikir nak siap kan sarapan apa.. untuk mak dan ayah mertua kita.. haaa… macam tu la.. bile mertua kite tu tengok, sedap mate memandang.. tambah kene puji lagi tu.. ‘bagus menantu aku ni’.. kan ke seronok bile mendengor nye.. “makayah, cobe la rase saye masak ni,,special untuk makayah” hehe.. bodek la lebih siket..

 

Tu baru satu hal.. hal yang kedua,seterusnya.. kalau anda la, ape yang akan anda buat… jeng3… adakah anda akan menyambung bekerja di kilang buat taik mata??? Tentu tidak.. itu harus dielakkan sama sekali.. ingat tu jah oiii..  selepas bangun semayang, kite kene kemas tempat tido kite dan anak2 sekalian… dah siap wat sarapan tu, da makan2 sume… pandai2 la pikior.. kemas2 kan la umah  mertua kite tu.. sapu2 siket habok tu.. kasi berseh.. kalau nak lebih rajin lagi, haa… mop terus lantai tu.. ok.. setel kat situ..  kalau nak jadi entra rajin lagi, tengok2 la kot ade baju kotor ke.. xpon tanye la.. “mak.. ade nak basuh baju x?? kalau ade, marila saye basuhkan..” waaaaaaa…. Gumbira sungguh hati mertua kite tu nanti.. beruntung rasenye dapat bermenantukan kite kan.. hue3.. terharu nih.. kih3..baru la seronok..

 

Hal yang ketiga, apabila masuk waktu tengahari,cepat2 la gerakkan otak anda dan perah kepala tu nak masak ape lak untuk lauk tengahari.. klau anda berfikiran panjng, oleh sebab anda mempunyai anak2 yang ramai, agak2 la.. beli la lauk siket.. kan2..xkan sume nk ditanggung.. lagi pon bile lagi kite nk jamu makayah kite kan..share ngan orang lain.. same2 rase lauk berjenis2.. haa.. beli lauk lebih siket.. (xla mlu bile kite dan anak2 nak tambah nasik satgi.) hihi.. buat keje tu dengan pantas.. jangan jadikan ‘ menjaga anak’ tu satu alasan untuk anda malas ke dapur,..malu la siket.. anak tu samada mintak suami jaga ataw soh je anak2 yang lebih besar tu tengok2 kan.. jangan sampai budak tu main yang bukan2 cukup ler.. kn3.. xgitu.. oitt para suami.. kalau isteri anda tidak melakukan perkra sedemikian, sila2 la ringankan mulut anda untuk menegur yee.. jngan diam dan lihat saje.. wat malu je dapat bini xtahu buat keje n amek ati mertua.. ingat tu!!

 

Perkara2 yang saye sebutkan adalah perkara paling asas.. masih banyak lagi carenye nak memikat ati mertua kita.. kite ni kene la ubah siket cara pembawakan diri kite.. kalau dulu kite ni pendiam, ni sekarang dah berkeluarga ni, rajin2 ler beramah mesra gn keluarga mertua kite.. betegur sapa.. jangan asek wat muke ketat mulut lak bawak emas.. belaja2 la care bawak diri yang betol.. tapi jngan la sampai over lak.. kang orang xsuke pulak kan.. pendek cerita, tgk keadaan sekeliling.. sesuaikan diri ikot keadaan.. ok.. ni sume tips2 yang nak dikongsikan untuk panduan bersama… kalau balik kampong ujung minggu tu.. buat la ape yang patot.. xkan kite balik semata-mata nk berehat bercuti melapangkn otak dari memikirkan hal2 yang kat Bandar tu.. ok.. bile lagi nak berbakti pada orang tua kite.. am I right??  Malu wehh..

 

Itu saje la cerita yang nk saye kongsikan.. ini bukan bertujuan memburukkan sesiapa..  tapi ape yang penting,saye cume menyampaikan nasihat dan pengajaran.. untuk diri saye juge.. supaye saye senantiasa beringat.. saye xnak la naati orang kate.. cakap orang pndai. Diri sndiri tu lak yang tak buat ape yang dicakap.. ape peribahasanye tu.. paku dulang paku serpih.. kate orang lain tpi die yang lebih.. kn2.. So I tak nak la jadi macam tu.. huhu..  take this story as a  lesson and to guide ourselves.. For the person mentioned in this story, I want to make an apology if it hurts you.. no offense.. just to share with others and myself..wokeh bebeh.. this ends here.. ilal liqo’.. ma’as salamah.. adios amigos!!

Advertisements

Kisah si Penegok Arak

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all readers.. ari ni, I would like to share my life experience with you. Basically, I like to write about what I see and hear.. today’s story is a true story.. xde rekaan xde tokok tambah..
Ok.. cerita dia macam ni.. ari tu saye dengan my daddy and mummy gi cari lembu nk dikorbankan sempena raye haji la kn.. balik dari tu, kitorang singgah kat kedai racun.. kat sebelah kedai racun ni ade kedai minum orang cina.. kat situ memang petempatan masyarakat cina kat tempat saye ler kan..sementara menunggu my daddy beli racun tu kn.. oh lupe nk bagitau.. my daddy beli racun untuk meracun sawahnye.. so, nak dijadikan cerita, I waited for him and view around… something caught my eyes.. I saw a ‘MALAY’ man.. die parked motosikal die kat depan kedai minum cina tu la kn.. I suspected nothing.. yela.. I thought die nak beli racun jugak.. saje je nk park moto die kat situ.. I followed die la… I mean I tengok je die nak buat ape.. you alls nak taw x.. rupenye die bukan nk beli racun.. die pi singgah kt kedai minum tu.. I pon follow lagi dengan anak mata ni sampai nk juling2 rasenye.. die pergi duduk kat sebelah dalam siket.. saye ni bukan la nak menyebok.. tp sape xraihan.. kedai minum melayu bersepah.. kenape pulak kedai minum cina yang menjadi pilihannya kn..?? patot k? xpatot2!! Huhu..
Lepas tu, saye pon tengok la lagi.. die duduk satu table dengan beberapa org melayu lain.. for sure itu kawan2 die la tu.. bukan nk bersangka buruk.. tp rasenye sume pon paham.. ape lagi.. nk minum air mabok la tu.. ya Allah.. istighfar sekejap I kat situ jah oiii.. Allah kate, kalau mampu, kite kene halang dengan kuase yang kite ade.. kalau xmampu, kene tegur.. rasenye, dua-dua tu pon saye xmampu.. Ya Allah.. selemah-lemah iman, say cume mampu membenci saje kemungkaran yang tengah berlaku kat depan mata saya tu.. huhu.. ape lagi, dengan jelingan maut, saye tenung jer die daripada die kat motor tadi, sampai la die duduk..die pon macam takot2 je saye tengok.. biarkn.. biar dia sedar perbuatan die tu, memalukan kite sesame umat islam.. cina yang duduk kat meja depan tu pon sampai perasan saye tengok kat org melayu tu.. dengan die2 sekali ikot toleh ke belakang tengok org melayu tu.. ya Allah.. saye rase malu sangat.. mana la penganut agama lain xrespect agama islam kite.. kn2.. adoiiii.. malu betol…
Lagi satu, saye pernah bekerja part time kat sebuah internet kafe di tempat saye.. (nama kedai dirahsiakan..hehe).. ok, yang ni pon real story.. ade la sorang budak melayu ni.. umor 20an.. dengan berani dan selambanya die bawak masuk botol arak.. siap bawak ais sekali.. astaghfirullah.. tapi Alhamdulillah.. owner kedai ni prihatin.. die berani menegakkan hukum ALLAH.. die marah budak tu.. bagitau benda tu haram.. die pon halau budak tu keluar.. syabbas bro.. I saspek u.. hak2.. no la… I respect dengan you la bro..
Moral of the story, kite sesame ISLAM, kne saling menyampaikan.. ade satu hadith nabi yang berbunyi begini “ tidak beriman seorang daripada kamu, sehingga kamu mencintai/ menyayangi saudara kamu sebagaimana kamu mencintai/menyayangi diri kamu sendiri” jadi, adalah tanggungjawab kite untuk menjaga saudara kite.. kan2.. dan kite kene same2 mencegah kemungkaran hatta yang cara paling lemah sekalipon, kite kene and wajib bencikan kemungkaran itu dengan hati..
Hurmmm..itu lah citernye yang saye nak share dengan sume.. saye harap citer ni jadi iktibar.. jangan la ambil mudah perkara ni.. arak tu sedap kat dunia je..sedapnye pon sekejap je.. dah tahu minum arak ni mengundang kepada pelbagai perkara buruk tapi masih nak buat.. iskh3.. one more thing, kite ni haram terlibat dengan arak.. bagi sape2 yang masih xtahu, kalau anda kerja di kedai yang menjual arak pon xboleh taw!! Kite memang diharamkan terlibat dengan arak sedari awal penghasilan sampai la ke pengedarannya.. HIDANGKAN arak pon haram tw.. sape yang kerje kat night club tu.. renung2 kan la.. daripada dapat rezeki syubhah, u better quit your job.. rezeki tu jadi darah daging.. bawak ke keturunan.. MASYA’ALLAH.. NAUZUBILLAHI MIN ZALIK..
Sebelum saye tutup bebelan saye, ingin la saye menyeru kepada semua muda mudi islam.. jagalah akhlak anda.. hidup bukan sekali.. tapi DUA kali taw.. jangan buat2 tak tahu pulak.. sekali hidup kat dunia.. sekali lagi apabila kita diibangkitkan kat padang mahsyar di akhirat kelak.. maarila kite same2 menjauhi dosa dan noda hidup di dunia.. fatamorgana kesenangan dan ahiburan di dunia xkan selama-lamanye.. banyak buat dosa, beribu2 tahun la kene cuci dosa tu. Ntah tahun bila la nk masok syurge nye.. t upon kalau ALLAH bagi kite masok la kn.. huhu.. till then, adios.. happy reading!! 